Zeci de mii de europeni mor anual din cauza poluării aerului. Multe decese pot fi prevenite!

Zeci de mii de europeni mor anual din cauza poluării aerului. Multe decese pot fi prevenite!
Zeci de mii de europeni mor anual din cauza poluării aerului. Multe decese pot fi prevenite! / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 21/01/2021, 17:23
Actualizat: 21/01/2021, 17:24

Zeci de mii de oameni din orașele europene mor în fiecare an ca urmare a poluării aerului, potrivit unui nou studiu, în care se susține că multe dintre aceste decese pot fi prevenite.

Cercetarea, publicată miercuri, 20 ianuarie 2021, în The Lancet, a clasat 800 de orașe de pe continent, după ce a analizat decesele premature legate de poluanți – iar Madrid și Milano sunt pe primul loc.

Cercetarea este centrată în mod specific pe două toxine: dioxid de azot și particule. Primul, un gaz, este emis atunci când combustibilii fosili sunt arși la temperaturi ridicate. Acest lucru se observă atunci când cărbunele, petrolul, gazul sau motorina arde. Particulele se referă la particule microscopice din aer, cum ar fi cele de praf, murdărie, funingine, fum și picături de lichid.

Zeci de decese ar putea fi prevenite anual dacă gradul de poluare ar fi diminuat!

Potrivit studiului, condus de experți de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, ​​aproximativ 51.000 de decese cauzate de particule fine și 900 de oxid de azot ar putea fi evitate dacă națiunile ar reduce emisiile la cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Reduceți și mai mult emisiile și am putea salva până la 200.000 de vieți, susține autorul principal al studiului, Mark Nieuwenhuijsen.

„Știm că poluarea aerului este rea pentru voi. Poate provoca moarte prematură; știm că are un impact asupra inimii, creierului. Știm, de asemenea, că poate afecta un făt, știm că dacă sunteți expus, poate reduce funcția cognitivă”, a declarat Nieuwenhuijsen miercuri pentru Euronews.

Care orașe au cele mai mari rate de decese care pot fi prevenite?

Madrid, Anvers, Paris, Milano și Barcelona se clasează pe primele 5 locuri, cu aproximativ 7% din decesele premature naturale considerate a fi prevenibile.

„Să reducem traficul motorizat din orașe!”

„Dioxidul de azot provine în special din trafic. Deci, ceea ce trebuie să facem este să reducem traficul motorizat în orașele noastre sau să le facem mult mai curate – cumpărați-vă mașini electrice, de exemplu”, a mai declarat Nieuwenhuijsen.

Din punct de vedere al particulelor, Milano, Varșovia, Torino, Ostrava (Republica Cehă) și Cracovia se află pe primele locuri. În aceste orașe, aproximativ 12% din decesele premature naturale ar fi putut fi evitate.

„[Acest lucru] este cauzat parțial de trafic, dar și arderea cărbunelui, care este destul de răspândită în Polonia și în industria din nordul Italiei”, a mai explicat specialistul.

Tromso, în Norvegia, a ocupat primul loc din ambele tabele și a fost urmat de Umea, în Suedia; Oulu, în Finlanda, și Kristiansand, tot în Norvegia. Pe locul cinci s-a clasat Pula, Croația.

La nivel mondial, aproximativ 7 milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a tuturor tipurilor de poluare a aerului, potrivit OMS. Acest lucru reprezintă unul din nouă decese premature și se crede că este legat de creșterea mortalității prin accident vascular cerebral, boli de inimă, boli pulmonare obstructive cronice, cancer pulmonar și infecții respiratorii acute.

Acordul european oferă o oarecare speranță pentru reducerea deceselor

Poluarea aerului înconjurător, care include smogul (n.r. un tip de poluare, combinație dintre fum și ceață), are ca rezultat aproximativ 4,2 milioane de decese pe an – și este, de asemenea, strâns legată de schimbările climatice.

„Mulți dintre factorii care conduc la poluarea aerului sunt, de asemenea, surse de emisii de gaze cu efect de seră. Prin urmare, politicile de reducere a poluării aerului oferă o strategie «câștig-câștig» atât pentru climă, cât și pentru sănătate, reducând povara bolilor atribuibile poluării aerului, precum și contribuind la atenuarea pe termen scurt și pe termen lung a schimbărilor climatice”, susține OMS.

Potrivit lui Nieuwenhuijsen, acordul european oferă o oarecare speranță pentru reducerea deceselor care pot fi prevenite și spune că s-au văzut deja semne de „ecologizare” în timpul lockdown-urilor din cauza noului coronavirus.

„Vedem în timpul lockdown-urilor din orașe implementarea benzilor de ciclism. Este important să îi facem pe oameni să meargă cu bicicleta. Trebuie să scoatem oamenii din mașină pentru a-i determina să meargă cu bicicleta sau să meargă pe jos, iar acesta este un mod foarte bun de urmat. De asemenea, vedem măsuri de ecologizare în orașe – sunt plantați copaci, ceea ce reduce poluarea aerului. Dar știm, de asemenea, că orașele ecologice reduc mortalitatea prematură, deoarece reduce stresul și îmbunătățește sănătatea mintală”, a mai explicat specialistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×